Limitarea creșterilor vegetative excesive

Limitarea creșterilor vegetative excesive Producătorii agricoli, în special cei horticoli, se confruntă periodic cu problema creșterii vegetative excesive. Această creștere de cele mai multe ori afectează calitatea și cantitatea producției în anul curent dar în cazul pomilor fructiferi sau a viței de vie poate afecta și rodul din anul următor.

Creșterea vegetativă excesivă apare în când plantele sunt crescute în condiții de fertilitate (în special exces de azot) și umiditate ridicate. În aceste condiții, înfloritul și fructificarea sunt întârziate iar plantele își continuă creșterea vegetativă. In această fază de creștere vegetativă, balanța hormonală determină o înflorire și o fructificare redusă. Acest lucru nu se va schimba până când creșterea vegetativă nu încetează iar balanța hormonală nu se înclină semnalizând înflorirea.

In plus, pe măsură ce densitatea lăstarilor și a frunzelor crește, crește și gradul de umbrire, astfel, creșterile noi umbresc ramurile vechi. Din păcate ramurile pe care are loc înflorirea și fructificarea sunt atât de umbrite încât frunzele din jur nu pot produce suficiente substanțe fotosintetizate ca să susțină florile și creșterea fructele.

O alta problemă a creșterilor vegetative excesive o reprezintă menținerea umidității ridicate care favorizează atacul bolilor. Putregaiul alb, putregaiul cenușiu, mana, septoriozele reprezintă exemple de boli care pot deveni problemă în culturile dezoltate vegetativ excesiv. În cazul speciilor pomicole sau viticole se întârzie maturarea țesuturilor lemnoase și scade rezistența la îngheț.

La majoritatea speciilor, creșterea vegetativă excesivă provoacă întârzierea fructificării, un procent redus de legare și reducerea calității fructelor – culoare mai redusă, fermitate mai scăzută, durată de păstrare mai mică.

Ceea ce trebuie să urmărească producătorii este realizarea unui echilibru între creșterea vegetativă și creșterea generativă. Acest lucru se realizează prin managementul fertilizării și în special prin managementul aprovizionării cu azot. În situațiile situațiile în care se observă începerea creșterilor vegetative excesive se recomandă întreruperea totală a fertilizării cu azot sub orice formă.

Varietatea cultivată poate fi predispusă la o creștere mai viguroasă în detrimentul fructificării dacă nu se realizează un management agrotehnic corespunzător al culturii. De exemplu, soiul de vie Feteasca neagră este mai puțin agreat de către cultivatori datorită vigurozității sale. Creșterea excesivă a lăstarilor reduce uneori diferențierea normală a mugurilor de rod. O metodă de stopare a creșterii excesive este de a se cultiva pe forme seminînalte cu număr mare de muguri. Aceștia au rolul de a reduce creșterea excesivă a lăstarilor, favorizând diferențierea mai bună a mugurilor de rod. De asemenea, plantațiile tinere de măr sau cele de păr se pot confrunta cu această tendință de creștere excesivă a lăstarilor.

ALGAREN_TWINÎn situația apariției fenomenului de creștere vegetativă excesivă atât în cazul culturilor legumicole cât și la speciile pomicole sau la vița de vie se recomandă aplicarea produselor care pot înclina balanța hormonală din plante și au efect de STOPare a creșterii vegetative. Green Has Italia a dezvoltat conceptul de fertilizare fenologică a culturilor STOP și GO. Astfel, prin aplicarea fertilizanților din categoria STOP se întrerupe/reduce creșterea vegetativă iar plantele se direcționează spre dezvoltarea generativă (înflorire, legare fructe, etc). Produsele din categoria GO determină o sporire a creșterilor vegetative, creșterea fructelor, etc.

MOLYSTARÎn acest fel pentru reducerea creșterilor vegetative în situațiile excesului de azot, a precipitațiilor sportite sau în cazul varietăților predispuse la creșteri vegetative excesive se recomandă aplicarea în amestec a produselor Algaren Twin 1 l/ha, Hason M 10AD 3 l/ha și Molystar 250 ml/ha. Se aplică 2-3 tratamente la un interval de 15-20 zile, începând cu faza de alungire a lăstarilor. Acești fertilizanți transmit plantei un semnal de reducere a creșterilor vegetative și de concentrare către procesele generative din plantă.

HASCON_M10_ADHascon M 10 AD are și un efect pozitiv de îmbunătățire a coacerii prin creșterea conținutului de zaharuri și substanță uscată din fructe și din roganele de rezervă. Produsul asigură și o colorarea mai rapidă și mai uniformă a fructelor. Aplicarea Hascon M 10 AD pentru maturarea mai rapidă a fructelor la pomii fructiferi și vița de vie asigură pe lângă îmbunătățirea coacerii și o STOPare a creșterilor vegetative și o maturare mai bună a lemnului prin stimularea proceselor de lignificare.