Stresul termic la culturi

vreme-caldaCum putem proteja plantele de cultura de valul de temperaturi ridicate care a pus stapanire pe intreaga tara? In urmatoare perioada, in anumite zone ale tarii se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 grade iar temperaturile minime vor depasi 19-20 grade Celsius. Este foarte importanta durata acestor perioade cu temperaturi foarte ridicate, deoarece o perioada de peste doua saptamani reprezinta un STRESS TERMIC PUTERNIC pentru plantele de cultura. Trebuie sa se intervina imediat pentru a preveni deshidratarea tesuturilor si transpiratia excesiva care provoaca:

  • Arsuri pe fructe
  • Scaderea vigorii si ca urmarea reducerea dimensiunii fructelor
  • Cresterea intensitatii reactiilor oxidative ce au drept consecinta pierderea consistentei si maturarea rapida a fructelor.

Din punct de vedere fiziologic, Calciul si Potasiul sunt elementele care au rolul de a regla presiunea osmotica si de a declansa inchiderea si deschiderea stomatelor. Calciul regleaza presiunea osmotica, creste retentia substantelor solubile in vacuolele celulare si ca urmare creste continutul de materie uscata. Potasiul regleaza procesul de inchidere si deschidere a stomatelor. El are o actiune directa asupra puntilor protoplasmatice, actionand ca un motor in procesele de schimb a solutiilor dintre celule si creste turgescenta.

Recomandarea noastra:

DRIN

  1. Evitati aplicarea tratamentelor foliare cand temperaturile sunt foarte ridicate. Folositi presiune ridicata in timpul stropirii pentru a evita aparitia efectului de lupa pe suprafata foliara.
  2. Aplicati DRIN (150 ml/ 100 l apa) + CALBORON (350 g/ 100 l apa). Produsele se pot aplica cu caracter preventiv sau la sfarsitul perioadei de stress.

DRIN este un biostimulant care favorizeaza acumularea vitaminelor si stimuleaza productia endogena de hormoni si enzime. Stimuleaza proceselor metabolice din planta crescand si mentinand efectiv activitatea enzimatica si sinteza proteinelor. Continutul sau ridicat in aminoacizii prolina si hidroxiprolina, a caror functie principala este de a acumula rapid azot in organele de rezerva si de a reduce pierderile de apa in situatiile de stress.

 

 

CALBORONCALBORON un produs pe baza de calciu complexat cu acizi carboxilici. Acizii carboxilici asigura  o patrundere rapida a ionilor de Ca++ in metabolismul celular. In aceasta perioada, majoritatea culturilor horti-pomicole sunt in faza de crestere a fructelor sau de maturare. Aportul de Ca++ asociat cu DRIN permite o crestere a continutului de oxalat de calciu. Oxalatul de calciu formeaza o structura in interiorul citoplasmei celulare conferind o rezistenta superioara intregii structuri celulare. Ca urmare ajuta la mentinere structurii si a peretilor celulari, si se evita pierderea apei, mentinandu-se dimensiunea, consistenta si durata de pastrare a fructelor.

Este posibil ca datorita perioadei lungi cu temperaturi ridicate pe timpul noptii (conditii in care forteaza plantele sa transpire pe timpul noptii) sa apara simptome de cloroza foliara. In aces caz este recomandat ca dupa aplicarea tratamentului cu DRIN+CALBORON sa se reactiveze procesul de hidratare al plantelor prin aplicarea unui tratament cu KINGLIFE 3-5-40+micro (350 g/100 l apa).

 

 

CERE MAI MULTE DETALII