Rolul zincului in cultura porumbului

CARRIERZnZincul este un microelement, ceea ce inseamna ca este utilizat de culturile agricole in cantitati mici. Cu toate acestea, zincul, este un element esential cresterii si dezvoltarii normale a culturilor, impactul carentei acestui element asupra cresterii plantelor si ulterior a productivitatii culturii de porumb este foarte mare.

Dintre toate microelementele, carenta de zinc este cea mai adesea intalnita in cultura porumbului. Zincul de cele mai multe ori asigura sporuri de productie atunci cand este aplicat. Aceste sporuri de productie se inregistreaza pe solurile pe care se manifesta carenta vizibila sau/si latenta de zinc.

Zincul are un rol important in cultura de porumb:

 • Stimuleaza sinteza hormonilor de crestere si a proteinelor
 • Intervine in procesul de producerea al clorofilei si in metabolismul carbohidratilor
 • Sprijina transportul calciului in interiorul plantelor
 • Este necesar in procesele de alungire al celulelor, cresterea frunzelor si a internodurilor precum si in procesul de formare a boabelor.

Gradul de disponibilitate al zincului este afectat de mai multi factori printre care:

 • Continutul de materie organica a solului. In mod normal, solurile bogate in materie organica sunt bine aprovizionate cu zinc in forma usor asimilabila plantelor de porumb. Solurile cu un continut scazut de materie organica au mai putin zinc disponibil si pe aceste soluri carentele apar mai frecvent. In mod normal solurile nisipoase sau cele erodate sunt cele care au continut scazut de materie organica si continut scazut de zinc disponibil plantelor.
 • pH-ul solului: gradul de disponibilitate al zincului scade pe masura ce creste pH-ul solului, pH-ul optim fiind situate intre 5-7. Un pH mai ridicat face ca zincul sa formeze compusi care nu pot fi utilizati de plante.
 • Conditiile de crestere: absorbtia si gradul de disponibilitate al zincului pot fi influentate negativ de conditiile reci si umede sau de un semanat prea timpuriu. Anul acesta se intalnesc aceste conditii de temperaturi scazute si umiditate in multe zone ale tarii. Carenta temporara de zinc este provocata de ritmul redus de crestere al radacinilor. In acest fel, sistemul radicular nu poate asigura necesarul de zinc din aceasta faza de vegetatie. Pe masura ce temperaturile cresc, simptomele de carenta ar trebui sa dispara.
 • Compactarea solului: Solurile compacte reduc in mod semnificativ posibilitatile de dezvoltare ale unui sistem radicular normal. Avand un sistem radicular slab dezvoltat, scade gradul de absorbtie al zincului iar plantele manifesta semnele carentei.
 • Nivelul de fosfor din sol: Gradul de absorbtie al zincului creste pe masura ce nivelul solului de micorize creste. Cand creste concentratia de fosfor din sol, populatia de micorize scade, in acest fel reducandu-se capacitatea plantelor de a absorbi zincul. Culturile de pe solurile bine aprovizionate cu fosfor necesita aplicarea zincului.

Simptomele carentei de zinc la porumb:

Cel mai frecvent semn al carentei de zinc este prezenta unei bande de culoare alba sau galbuie prezenta pe zona centrala a limbului frunzelor. Alte simptome ale carentei de zinc sunt:

 • Dezvoltarea slaba a sistemului radicular
 • Crestere incetinita
 • Frunze de dimensiuni reduse
 • Internoduri scurte
 • Matasit intarziat

Carenta latenta

Un caz mai deosebit il poate reprezenta carenta latenta. Carenta nu se manifesta cu simptome vizibile, dar poate provoca reduceri de productie de pana la 40%. Ca urmare cea mai buna metoda de deteminare a continutului de zinc il reprezinta analizele de sol sau de tesut.

Combaterea carentei de zinc:

Corectarea sau prevenirea carentei de zic se face prin aplicarea pe cale foliara a unui produs care contine zinc. O atentie sporita trebuie acordata calitatii produsului pentru ca gradul de absorbtie difera foarte mult in functie de formularea si calitatea produsului aplicat.

CARRIER Zn este un produs cu formulare lichida pe bază de zinc complexat cu lignosulfonat ce are un conținut ridicat de zinc, egal cu 10% (135 g/l). Aceasta formulare asigura un grad ridicat absorbtie a zincului.

Mod de aplicare: Recomandăm aplicarea CARRIER Zn in doza de 0,7-1,0 l/ha în faza de 6-8 frunze a culturii de porumb. Produsul este compatibil cu majoritatea produselor pentru protectia plantelor.

CERE MAI MULTE DETALII