Fertilizarea florilor – Fertilizarea muscatelor

muscataObtinerea unor plante superioare calitativ este vitala pentru toti producatorii de flori, deoarece in acest mod vor putea sa-si vanda produsele la un pret mai bun. Fertilizarea muscatelor este unul dintre factorii importanti care contribuie la obtinerea unor flori frumoase, pe langa protectia fitosanitara impotriva bolilor si daunatorilor. De fapt, printr-o fertilizare echilibrata se obtin plante mai sanatoase si mai puternice in lupta cu bolile si daunatorii.

 

In randurile de mai jos veti gasi un plan de fertilizarea a muscatelor pe fazele de crestere, ce urmareste atat obtinerea unor plante cu un aspect estetic placut cat si a unor plante robuste, sanatoase. Chiar daca multi producatori doresc sa fertilizeze muscatele doar printr-o singura metoda – fie udare/fertirigare fie prin stropire foliara, le recomandam sa aplice ambele metode de fertilizare pentru a obtine rezultate net superioare. Prin acest program de nutritie incercam sa venim in intampinarea nevoilor fiziologice de hrana ale muscatelor pe diferitele faze de vegetatie.

 

Transplantarea

Imediat dupa transplantare in vederea unei inradacinari corespunzatoare a micilor plante se va aplica o udare cu ALGAREN TWIN (250 ml/100 l apa) in amestec cu MAGIC P STAR (100 ml/100 l apa). De asemenea in acelasi scop se va aplica si prin stropire foliara ALGAREN TWIN (15 ml/10 l apa). Cele doua produse aplicate au un efect sinergic. ALGAREN TWIN, datorita compozitiei sale specifice si a raportului specific dintre auxine si citokinine stimuleaza foarte bine inradacinarea si induce in planta un efect de regulator de crestere cu rolul de a mentine internodurile scurte. In acest fel se vor obtine plante compacte, robuste cu un aspect vizual foarte placut. Aplicarea acestui amestec creaza premisele unei cresteri vegetative optime.

 

Dupa transplantare (la 10-15 zile)

muscata 3Dupa ce plantele au fost transplantate si s-au adaptat in noile spatii de crestere vom interveni cu un tratament ce contine fosfor in concentratie mai ridicata in vederea intensificarii inductiei florale. Astfel vom aplica prin fertirigare (udare) KINGLIFE 12-48-8+microelemente (100 g/100 l apa). Solubilitatea foarte ridicata a produsului face posibila punerea imediata a fosforului la dispozitia muscatelor, impreuna cu microelementele chelatate ce vin sa asigure echilibrul plantei prin prevenirea eventualelor de microelemente. Prin fertilizare foliara vom aplica CALFOMYTH (35 ml/10 l apa) care prin continutul de Fosfor, Calciu, Bor si Molibden din compozitia sa, va asigura un inflorit optim.

 

Dupa 10-15 zile de la tratamentul anterior

In vederea stimularii cresterii vegetative a muscatelor, pentru obtinerea „volumului”, se vor aplica foliar 1-2 tratamente cu amestecul de DRIN (15 ml/10 l apa) cu FOLIACON 22 (25 ml/10 l apa). DRIN este un biostimulator care ajuta planta sa depaseasca toate momentele de stress si care stimuleaza cresterea vegetativa. FOLIACON 22, prin compozitia sa ce cuprinde azot, calciu si magneziu, asigura cresterea echilibrata a plantei dar si o consistenta mai sporita a frunzelor prin continutul de calciu. Prin udare vom aplica KINGLIFE 30-10-10+MICRO (70-100 ml/100 l apa) care are de asemenea rolul de a stimula cresterea vegetativa a plantelor punandu-le la dispozitie atat macroelementele in forma usor asimilabila cat si microelementele chelatate.

 

Aparitia bobocilor

La aparitia bobocilor se va aplica o udare cu un produs echilibrat KINGLIFE 20-20-20+MICRO (70-100 g/100 l apa) iar prin fertilizare foliara vom aplica CALFOMYTH (35 ml/10 l apa) in vederea asigurarii unui inflorit de calitate dar si pentru obtinerea unor flori cu culori intense si cu petale consistente.

 

Inflorirea

Pentru a avea o inflorirea abundenta si continua se va aplica prin udare amestecul de KINGLIFE 8-5-40+MICRO (100 ml/100 l apa) si ALGAREN TWIN (150 ml/100 l apa). ALGAREN TWIN are si rolul de a limita crestere internodurilor, in acest fel obtinandu-se plante compacte. KINGLIFE 8-5-40+MICRO are rolul de a asigura necesarul de potasiu, foarte solubil si usor asimilabil de catre muscate imreuna cu microelementele chelatate. Foliar se va aplica CALFOMYTH (35 ml/10 l apa) pentru a continua procesul de inductie florala si pentru a obtine flori de calitate superioara.

 

Daca din diverse motive apar perioade cand plantele sunt stresate si cresterea lor este incetinita sau chiar oprita (perioade cu temperaturi scazute sau prea ridicate, fitotoxicitate datorata unor interventii prea agresive cu produse fitosanitare, fertilizare in exces, etc) recomandam aplicarea pe cale foliara a biostimulatorului DRIN (15 ml/10 l apa). DRIN are rolul de a ajuta muscatele sa-si reia cresterea prin stimularea metabolismului organelor si a proceselor fiziologice.

 

De asemenea, daca plantele inregistreaza o crestere vegetativa excesiva, internodurile plantelor fiind lungi se va aplica la un interval de 5-7 zile prin stropire foliara amestecul de HASCON M10AD (35 ml/10 l apa) cu ALGAREN TWIN (15 ml/10 l apa).

Trebuie de retinut faptul ca aplicarea produsului ALGAREN TWIN, atat pe cale foliara cat si prin udare (fertirigare) in dozele mentionate mai sus, dotorita raportului specific intre auxine si citokinine ne ajuta la obtinerea unor muscate compacte, cu internoduri scurte si cu o inflorire abundenta.

 

In situatia aparitiei clorozei frunzelor tinere la muscate, fapt ce arata o carenta de fier, sau daca din experienta anilor anteriori v-ati confruntat cu astfel de plante recomandam aplicarea produsului FOLIACON Fe dupa cum urmeaza: foliar 15 ml/10 l apa sau prin udare 100 ml/ 100 l apa. Este recomandat ca acest tratament sa se repete la fiecare 20-25 zile.

CERE MAI MULTE DETALII