Fertilizarea cu Sulf la rapiță și cereale păioase

DAGLASSulful face parte din categoria macroelementelor de ordin secundar.  In ultimii ani datorită scăderii emisiilor de sulf în atmosferă (datorate înăspririi reglementărilor referitoare la mediu) și a scăderii cantităților de sulf elemental aplicat ca îngrășământ, simptomele de carență ale acestui element a început să fie observate în special la cereale și la rapiță. Sulful este un element esențial în nutriția plantelor, lipsa lui provoacă plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carența de azot. Plantele au nevoie de Sulf în aceiași masură în care este nevoie de fosfor. Favorizează direct, sinteza proteinelor, lucru deosebit de important pentru cerealele păioase, în special pentru grâu.

Insuficiența aprovizionării cu Sulf provoacă încetinirea pronunțată a creșterii iar în caz de carență severă și prelungită, creșterea se oprește.

Fertilizarea Rapiței cu Sulf

Rapița este o mare consumatoare de Sulf. Condițiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicată a solului și alți factori de stress au influență negativă asupra aprovizionării cu Sulf a plantelor.

În funcție de condițiile specifice fiecărui an în parte, de la jumătatea lunii martie și până la jumătatea lunii aprilie începe perioada de consum maxim al rapiței pentru Sulf. Acest consum se menține ridicat în toată perioada de alungire a tijei florale precum și în timpul înfloritului și se prelungește până la începutul formării silicvelor.

Având în vedere aceste caracteristici și cerinte specifice, este nevoie să se asigure necesarul de Sulf al culturii, înainte ca plantele să ajungă în această perioadă de consum maxim.

În funcție de starea de dezvoltare vegetativă specifică din fiecare an, Sulful se poate aplica de la jumătatea lunii martie, până înainte de înflorit, care de obicei, în anii normali se produce în primele zile ale lunii aprilie. Se poate lua ca reper de aplicare faza de buton verde, faza până la care este bine ca Sulful să fie aplicat.

Rolul sulfului:

Prezența acestui element de nutriție are o importanță deosebită pentru rapiță:

 • ajută la creșterea și dezvoltarea uniformă a plantelor
 • ajută la dezvoltarea normală și uniformă a elementelor de producție de pe plantă
 • favorizează maturarea producției
 • crește procentul de ulei din semințe

Simptome ale carenței de Sulf:

 • limbul frunzelor și nervurile se decolorează
 • se produce o “albire”, o decolorare pronunțată a culorii florilor
 • silicvele se opresc din creștere, nu se dezvoltă normal, sunt decolorate și neuniforme

Sulful se poate aplica atât la sol – îngrășăminte chimice solide clasice – cât și prin administrarea unor îngrășăminte cu aplicare foliară.

Modalitatea practică de fertilizare se stabilește de fiecare fermier în parte, în funcție de starea culturii, de dotarea tehnică pe care o are și resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapiță să fie aplicat corect și la timpul potrivit.

DAGLAS

Fertilizant cu conținut ridicat de S, cu N, K și microelemente

DAGLAS este un îngrășământ cu formulare lichida cu o concentrație ridicată de sulf (769,5 g/l),  azot, potasiu și microelemente (B, Fe, Zn).

Aplicarea foliară a produsului:

 • Asigură aprovizionarea plantelor cu S, microelement important pentru metabolismul lor, în mod special la speciile rădăcinoase, crucifere și cereale;
 • Azotul și sulful trebuie aplicate în momentele potrivite pentru a asigura stabilitatea nivelului de producție și calitatea acesteia
 • Stimulează sinteza aminoacizilor, îmbunătățind rezistența plantelor la atacul patogenilor.
 • În funcție de starea culturii și de gradul de aprovizionarea a solului, carența de sulf provoacă pierderi importante de producție la culturile de rapiță, floarea soarelui și cereale.

Mod de aplicare: DAGLAS se aplică foliar până înainte de înflorit la cultura de rapiță. La floarea soarelui se aplică în stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la apariția celui de al doilea nod până înainte de înspicare.

Doza de aplicare: 2 – 2,5 l/ha

Fertilizarea grâului cu sulf

MAGNESIOGREEN_attivatoSulful are o importanță deosebită asupra producției de grâu și mai ales asupra calității acesteia. Favorizează direct sinteza proteinelor. În funcție de condițiile climatice ale anului și de starea de vegetație a culturii, perioada de consum maxim a sulfului începe din prima decadă a lunii aprilie și se prelungește până la sfârșitul lunii mai. Aceasta este perioada de consum maxim a sulfului și este bine să asigurăm aprovizionarea cu acest element nutritiv, înainte.

Atentie !

Recomandăm aplicarea sulfului de la apariția celui de al doilea nod până înainte de înspicare. În cazul în care se administrează un îngrășământ cu aplicare foliară, se poate aplica concomitent cu alte tratamente (fungicide, insecticide).

Folosirea sulfului în nutriția grâului are efecte benefice asupra culturii:

 • în cadrul unei fertilizări corecte cu azot ajută la realizarea unui conținut echilibrat de proteine și gluten
 • sulful are o influență pozitivă directă asupra conținutului proteinelor din gluten
 • acest conținut echilibrat de proteină și gluten este esențial pentru realizarea unor producții mari, stabile și mai ales de o calitate deosebită privind însușirile de panificație ale grâului
 • aplicarea N și S într-o doză echilibrată și mai ales la timpul potrivit asigură această stabilitate și calitate deosebită a producției

Sunt ani în care aplicarea unui regim de fertilizare incorect, cu o doză totală de elemente nutritive neechilibrată, îngrășăminte care nu sunt aplicate la momentul optim, toate acestea pe fondul unor condiții meteorologice nefavorabile, să aibe ca rezultat final obținerea unor producții de grâu de o calitate necorespunzatoare pentru panificație, cu toate neajunsurile care decurg de aici.

În același timp, deși în momentul de fată nu avem probleme deosebite care să se manifeste frecvent, este bine să avem în vedere utilizarea unor microelemente în fertilizarea acestor două culturi.

Pentru cultura de rapiță este bine să completăm schema clasică de fertilizare cu Bor și Sulf, iar pentru grâu, utilizarea Sulfului este esențiala pentru obținerea unui grâu de calitate.

MAGNESIOGREEN BIO

Fertilizant cu sulf 30% și magneziu 16%

MAGNESIOGREEN BIO este un fertilizant mineral sub formă de pulbere umectabilă cu un grad ridicat de solubilitate și puritate, ce conține magneziu 16% si sulf 30%.

 • Aplicarea produsului previne și corectează carențele de magneziu și sulf.
 • Îmbunătățește activitatea fotosintetică și crește cantitatea și calitatea producției.
 • În funcție de starea culturii și de gradul de aprovizionarea a solului, carența de sulf provoacă pierderi importante de producție la culturile de rapiță, floarea soarelui și cereale.

Produsul este acceptat și în culturile certificate ECOLOGIC!

Mod de aplicare: DAGLAS se aplică foliar până înainte de înflorit la cultura de rapiță. La floarea soarelui se aplică în stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la apariția celui de al doilea nod până înainte de înspicare.

Doza de aplicare: 2-4 kg/ha

 

CERE MAI MULTE DETALII