Cum fertilizam corect capsunul

strawberryFertilizarea caspunului este una dintre operatiunile tehnologice care au un impact foarte mare in cantitatea si calitatea recoltelor care se vor obtine. Bineinteles fertlizarea face parte dintr-un complex tehnologic si nu trebuie privita niciodata ca o metoda individuala, ci trebuie asociata cu mijloacele de protectia plantelor, irigare, agrotehnica, etc…

Printr-o fertilizare corecta trebuie urmarit in permanenta ca sa fie un echilibru intre componentele vegetative (tulpini si frunze) si componentele generative (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana si cea supraterana. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar si ale calitatii. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, in acest mod asigurandu-se elementele nutritive necesare in momentul respectiv.

In prezent fermierii pot fertiliza culturile prin trei metode principale: fertilizare la sol, fertilizare prin irigare (fertirigare) si fertilizare foliara. Fiecare dintre cele trei metode de fertilizare isi are importanta ei, astfel este recomandat ca intotdeauna sa se aplice produsele prin metode diferite pentru a se atinge potentialul de productie al culturii.

Mai jos va vom prezenta un program de nutritie pentru cultura capsunului pe faze de dezvoltare fenologica:

 

Transplantare (culturi nou infiintate)

DrinFoliar: ALGAREN TWIN (250 ml/100 l apa) + OLIGOGREEN (100 g/100 l apa)

ALGAREN stimuleaza dezvoltatea unui sistem radicular viguros si bine structurat, intensificand sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu OLIGOGREEN face ca amestecul sa fie ideal in prevenirea si tratarea celor mai importante carente de microelemente..

 

Dupa transplantare sau la pornirea in vegetatie

Foliar: DRIN (100 ml/100 l apa)

Pentru a depasi stresul provocat de transplantare sau de perioadele mai reci de la inceputul pornirii in vegetatie, DRIN, un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt disponibili imedia plantelor, accelereaza procesele de sinteza aproteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida.

Fertirigare: GREENPLANT VIP 12-36-12+2+micro (4-5 kg/1000 mp)

Produsul furnizeaza fosfor in forma usor asimilabila, care chiar si la temperaturi scazute si in soluri cu pH in afara zonei optime, pentru a obtine un inflorit bogat, creste calitatea polenului si pregateste planta pentru o mai buna legare a fructelor.

 

Crestere vegetativa

capsunFoliar: HASCON 12 (350 ml/100 l apa) sau KINGLIFE 20-20-20 + micro (350 g/100 l apa)

Raportul optim dintre macro si microelemente permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente.

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20+micro (4-5 kg/1000 mp)

Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

 

Inflorit

Foliar: ALGAREN (100 ml/100 l apa) + BOROGREEN L (150 ml/100 l apa)

Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor. In amestec cu ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei.

Fertirigare: NUTRIGREEN AD (3 l/1000 mp) + BOROGREEN L (300 ml/1000 mp)

Aplicarea acestor produse imbunatateste legarea fructelor, oferind plantelor aminoacizi care favorizeaza depasirea eventualelor conditii de stress, cauzate de schimbari bruste de temperatura, destul de frecvente in aceasta perioada.

 

Legarea fructelor si cresterea fructelor

Foliar: CALFOMYTH (350 ml/100 l apa)

capsun 2CALFOMYTH furnizeaza calciu si fosfor in acelasi timp, elemente fundamentale in acest stadiu pentru a garanta un procent maxim de legare a fructelor si a stimula colorarea fructelor. CALFOMYTH creste sinteza produsilor antocianici in fructe, importanti pentru obținerea unei colorari mai bune. In conditii de stress provocat de conditiile de mediu (seceta) permite neutralizarea acidului abscisic, in acest mod prevenind caderea fructelor.

Fertirigare: T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) (2 aplicari)

T1 HAS IDRO imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea fructelor), favorizeaza rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, creste fermitatea fructelor si rezistenta la transport.

 

Intrarea in parga

Foliar: FOLIACON 22 (350 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)

FOLIACON 22 stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Impunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea fructelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si la transport..

Fertirigare: CALFON 14-11-22+8CaO+micro (4-5 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)

CALFON funizeaza concomitent calciu si fosfor intr-o forma usor asimilabila de catre plante, elemente fundamentale in acest stadiu. Datorita pH-ului acid are solubilitate ridicata chiar si in apele dure.

 

Coacerea

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)

Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare.

Fertirigare: GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)

Folosirea produsului imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce caderea fructelor.

 

Producatorii trebuie sa foloseasca ambele metode de fertilizare a capsunului, atat prin aplicare foliara cat si prin aplicare prin fertirigare. In acest mod se pot asigura ca vor obtine productii ridicate dar si de calitate superioara. Programul de fertilizare al culturii de capsun trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

CERE MAI MULTE DETALII