Cultura pepenilor – fertilizarea

pepeniFertilizarea pepenilor reprezinta una dintre operatiunile tehnologice care au un impact foarte mare asupra calitatii si cantitatii recoltelor care se vor obtine.

Avand in vedere volumul mare de sol explorat de sistemul radicular al plantelor de pepeni verzi, aceasta cultura reactioneaza bine la aportul de ingrasaminte, mai ales datorita fertilitatii naturale a solurilor nisipoase pe care acestia sunt cultivate in general. La stabilirea cantitatii de ingrasaminte si a momentului de aplicare a acestora, se va tine cont de faptul ca o cultura de pepeni verzi cu o productie de 50 t/ha extrage din sol aproximativ 150 kg azot, 85 kg P2O5 si 250 kg K2O.

Fertilizarea de bază

pepeni 3Importanta fertilizarii de baza consta in asigurarea elementelor nutritive de pornire in vegetatie si de completare. Se pot aplica ca starter sau la o adancime minima in sol. Cantitatea de ingrasaminte necesara se stabileste in funcţie de rezultatele analizelor de sol care sunt recomandate macar odata la 2-3 ani. Fertilizarea de baza poate fi aplicata pe rand sau la cuibul de plantare, scazand astfel necesarul de ingrasamintelor. Orientativ fertilizarea de baza pentru recolte de 60-80 t/ha se recomandă sa se faca cu 30 t/ha gunoi de grajd bine fermentat şi 150 kg/ha s.a. azot, 100 kg/ha s.a. fosfor, 100 kg/ha s.a. potasiu. Gunoiul de grajd se poate inlocui cu 2-3 t/ha de ingrasamant organic sub forma de peleti FERTIKAL. Acest ingrasamant organic are avantajul ca este pasteurizat si nu are seminte de buruieni care sa provoace o imburuienare suplimentara a culturii.

Fertilizarea faziala

Fertilizarea faziala urmareşte ca in fazele hotaratoare plantele de cultura sa aiba în zona rădăcinilor cantităţi suficiente de îngrăşăminte in vederea asigurarii unui nivel de productie ridicat. Cunoaşterea momentului optim de aplicare este legată de momentele critice din viaţa plantelor.

Dupa transplantare

Fertirigare: GREENPLANT 10-50-10+micro (5 kg/1000 mp). Puritatea ridicata si gradul ridicat de asimilare a produsului, favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular dupa transplantare precum si inductia florala.

Foliar: ALGAREN TWIN (150 ml/100 l apa) + OLIGOGREEN (100 g/100 l apa). Algaren stimuleaza dezvoltarea unui sistem radicular viguros si bine structurat, intensificand sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu OLIGOGREEN face ca amestecul sa fie ideal in prevenirea si tratarea celor mai importante carente de microelemente

Dupa frunza a 4-a / cresterea vegetativa

pepeniFertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

Foliar: DRIN (150 ml/100 l apa) si KINGLIFE 20-20-20 + micro. DRIN, un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt disponibili imedia plantelor, accelereaza procesele de sinteza aproteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida. Raportul optim dintre macro si microelemente din KINGLIFE 20-20-20 + micro permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente.

Inceputul infloririi

Fertirigare: GREENPLANT 26-5-12+2+ micro (5 kg/1000 mp) + BOROGREEN L (2 L/1000 mp). Aplicarea produsului GREENPLANT este optima in faza de crestere vegetativa si inflorit. Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor si reduce caderea florilor.

Foliar: ALGAREN (100 ml/100 l apa) + BOROGREEN L (150 ml/100 l apa)

Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor. In amestec cu ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei.

Legarea fructelor

pepeni 4Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate..

Foliar: CALBORON (400 g/ 100 l apa) + DRIN (150 ml/100 l apa). Calboron imbunatateste fermitatea fructelor si a pulpei, favorizeaza diviziunea celulara (cresterea fructelor in marime si in greutate), rezistenta la atacul bolilor, si colorare. Continutul ridicat de calciu ajuta la diminuarea pierderilor de fructe, creste fermitatea fructelor si rezistenta la crapare. Biostimulantul DRIN, accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand cresterea vegetativa rapida.

Cresterea fructelor

Fertirigare: Fertirigare: T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) Produsul imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea fructelor), favorizeaza rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, creste fermitatea fructelor si rezistenta la transport

Foliar: BOROGREEN L (150 ml/100 l apa) + FOLIACON 22 (350 ml / 100 l apa)

FOLIACON 22 stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Impunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea fructelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si la transport. BOROGREEN L determină îmbunătăţirea unor indici fiziologici şi biochimici cu implicaţii favorabile asupra rezistenţei plantelor la factorii de stres (temperaturi ridicate, secetă). Borul stimuleaza sinteza zaharurilor si a enzimelor.

Coacerea

Fertirigare: GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)

Folosirea produsului imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce caderea fructelor.

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)

Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare.

Producatorii de pepeni trebuie sa fie foarte atenti la aplicarea produselor care duc la imbunatatirea calitatii fructelor dar si la imbunatatirea duratei de pastrare a lor. Pentru aceasta trebuie sa puna un accent deosebit pe aplicarea produselor pe baza de calciu si bor pe intreaga perioada de vegetatie. De aceea programul de nutritie faziala cuprinde mai multe produse pe baza de calciu si bor, care se aplica in functie de fenofaza (Calboron, T1 HAS IDRO, Foliacon 22, Borogreen L). Programul de fertilizare al pepenilor verzi trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

 

CERE MAI MULTE DETALII