Cultura ardeilor – fertilizarea completa (ardei gras, ardei gogosar, ardei capia)

ardei gras

Fertilizarea ardeilor reprezinta una dintre verigile tehnologice care au un impact mare asupra calitatii si cantitatii recoltelor care se vor obtine. Printr-o fertilizare corecta trebuie urmarit in permanenta ca dezvoltarea vegetativa (tulpini si frunze) sa fie in echilibru cu dezvoltarea generativa (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana formata din radacini si cea supraterana formata din tulpini, frunze si fructe. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar si ale calitatii. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, in acest mod asigurandu-se elementele nutritive necesare in momentul respectiv.

Programul de fertilizare prezentat mai jos este valabil pentru toate speciile de ardei: ardei gogosar, ardei gras, ardei capia sau ardei iute.

Transplantarea

In vederea stimularii unei bune inradacinari se poate folosi ALGAREN TWIN. Se face o solutie de 2-4% in care se vor scufunda cuburile nutritive inainte de transplantare. Acest lucru va asigura rasadurilor de ardei dezvoltarea unui sistem radicular sanatos si viguros.

Dupa transplantare

HASCONM10Fertirigare: GREENPLANT 10-50-10+micro (5 kg/1000 mp). Puritatea ridicata si gradul ridicat de asimilare a produsului, favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular dupa transplantare precum si inductia florala.

Foliar: ALGAREN TWIN (150 ml/100 l apa) + MAGIC P Star (150 g/100 l apa). Algaren stimuleaza dezvoltarea unui sistem radicular viguros si bine structurat, intensificand sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu MAGIC P STAR (3-27-0+ 6MgO+ Fe+Zn) asigura efectul de starter chiar si la temperaturi sau luminozitate scazuta.

Cea mai frecventa greseala dupa transplantare este aplicarea produselor care grabesc dezvoltarea vegetativa, in acest fel plantele se dezvolta puternic vegetativ, insa fara a avea sistem radicular solid. Acest lucru va afecta mai tarziu capacitatea plantei de hranire si aprovizionare cu apa. In prima faza trebuie urmarita obtinerea unei inradacinari cat mai bune a plantelor.

Cresterea vegetativa

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

Foliar: DRIN (150 ml/100 l apa) si KINGLIFE 20-20-20 + micro. DRIN, un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt disponibili imedia plantelor, accelereaza procesele de sinteza aproteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida. Raportul optim dintre macro si microelemente din KINGLIFE 20-20-20 + micro permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente.

Inflorirea etajul I

ardei kapiaFertirigare: GREENPLANT 20-20-20+ micro (5 kg/1000 mp) + BOROGREEN L (2 L/1000 mp). Aplicarea produsului GREENPLANT este optima in faza de crestere vegetativa si inflorit. Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor si reduce caderea florilor.

Foliar: ALGAREN (100 ml/100 l apa) + CALFOMYTH (150 ml/100 l apa)

ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei. CALFOMYTH (3-23-0+5CaO) asigura obtinerea unui inflorit optim si creste procentul de legare a fructelor.

Formarea fructului pe etajul I si inflorirea pe etajul II 

Fertirigare: T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) Produsul imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea fructelor), favorizeaza rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, creste fermitatea fructelor si rezistenta la transport

Foliar: CALBORON (400 g/ 100 l apa). Calboron (30%CaO + 1%B) imbunatateste fermitatea fructelor si a pulpei, favorizeaza diviziunea celulara (cresterea fructelor in marime si in greutate), rezistenta la atacul bolilor, si colorare. Continutul ridicat de calciu ajuta la diminuarea pierderilor de fructe, creste fermitatea fructelor si rezistenta la crapare. Borul imbunatateste fertilitatea florilor de pe etajul al doilea.

Cresterea fructelor (2-3 aplicari)

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere a fructelor, cand cerintele de N-P-K sunt ridicate.

Foliar: FOLIACON 22 (350 ml / 100 l apa) + DRIN (100 ml/100 l apa)

FOLIACON 22 (8,8%N+10% CaO+5% MgO) stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Impunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea fructelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si la transport. Biostimulantul DRIN, accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand cresterea rapida a fructelor si eventual depasirea perioadelor de stress.

Coacerea fructului (2 aplicari)

Fertirigare: GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)

Folosirea produsului imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce caderea fructelor.

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)

Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare.

Hascon M10 AD ajuta la o coacere mai timpurie si la o colorare uniforma a fructelor.

Cultivatorii de ardei trebuie sa constientizeze importanta calciului asupra calitatii ardeilor dar si a duratei lor de pastrare. Pentru aceasta trebuie sa puna un accent deosebit pe aplicarea produselor pe baza de calciu pe intreaga perioada de vegetatie. De aceea programul de nutritie faziala cuprinde mai multe produse pe baza de calciu, care se aplica in functie de fenofaza (Calboron, T1 HAS IDRO, Foliacon 22, Calfomyth).  Programul de fertilizare al ardeilor (ardei gogosar, ardei kapia, ardei gras, ardei iute) trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

CERE MAI MULTE DETALII