Atenție la carența de bor din culturile de rapiță !!


radacini-carenta_borBorul
 are un rol fiziologic multiplu, el stimulează absorbția unor macro și microelemente, de asemenea este și un element indispensabil proceselor metabolice din plantă. Borul este activ implicat în sinteza peretelui celular al plantelor și în sinteza zaharurilor prin peretele celular, îmbunătățind rezistența la iernare. Joacă un rol important în metabolizarea azotului, deficiența conducând la întârzieri în creștere și dezvoltare a plantelor. Acesta favorizează procesele de înflorire și fecundare, reglează cantitatea și viabilitatea grăunciorilor de polen și stimulează dezvoltarea zonelor cu creștere intensivă: vârfurile rădăcinilor, frunzele nou apărute, mugurii nou apăruți.

Simptomele carenței de bor:

  • Deformarea și decolorarea vârfurilor de creștere respectiv încetinirea vârfurilor apicale.
  • Crăparea țesuturilor (tulpinilor)
  • Tulpinile nu sunt erecte.
  • Plantele au talia redusă (aspect de tufă) cu puține flori și cu o maturare neregulată.

Legea minimului ( J. Liebig) arată că indiferent de echilibrul din sol, producția și calitatea acesteia poate fi influențată chiar și de un singur factor sau element nutritiv.

!!! Dacă țesutul rădăcinilor ajunge să se brunifice, carența de bor nu mai poate fi corectată

legea-minimuluiCarența de bor este frecventă pe solurile ușoare, nisipoase, pe solurile alcaline, turboase sau calcaroase, întrucât calcarul determină incapacitatea plantelor de asimilare a microelementelor.

Pentru prevenirea rapidă și eficientă a carenței de bor se recomandă aplicarea BOROGREEN L

Caracteristici:

  • Produsul este ușor de dozat și aplicat
  • Rapid absorbit și transportat în interiorul plantei datorită formulării moderne
  • Produsul se poate aplica în amestec cu aproape toate produsele de protecția plantelor și cu alți fertilizanți din gama Green Has Italia

Borogreen L se administrează fracționat în trei aplicări:
borogreen– 1l/ha Borogreen L în toamnă când rapița este în faza de rozetă (6-8 frunze)

– 1l/ha Borogreen L în primăvară la plecarea în vegetație

– 1l/ha Borogreen L de la începutul alungirii tijei florale până la faza de buton verde

BOROGREEN L este un fertilizant cu formulare lichidă care, datorită concentrației sale ridicate, a purității și a formulării specifice, îmbunătățește absorbția borului și translocarea lui în țesuturile vegetale. BOROGREEN L conține 150 g/l bor si se aplică în doza de 0,7-1,0 l/ha.

! Este foarte importantă aplicarea borului în toamnă mai ales în situațiile în care s-au observat simptomele carenței de bor în anii anteriori (tulpini crăpate, frunze tinere decolorate, etc) !!!

CERE MAI MULTE DETALII