Rolul calciului in plante

20150709_115541Calciul este un element esential dezvoltarii plantelor. Absorbtia lui se desfasoara pasiv, fara consum de energie. Transportul calciului in interiorul plantei are loc in special prin xylem, impreuna cu apa. Ca urmare absorbtia calciului este direct corelata cu rata transpiratiei. Conditiile de umiditate ridicata, frig si cele care determina rate scazute ale transpiratiei (temperaturi scazute dar si cele foarte ridicate cand stomatele sunt inchise) pot provoca carente de Calciu. Un alt factor care poate cauza aparitia carentelor de calciu il reprezinta salinitatea ridicata pentru ca scade cantitatea de apa absorbita de plante.

Avand in vedere mobilitatea scazuta a calciului in planta, carentele de calciu apar in primul rand in frunzele tinere si in fructe pentru ca ele au o rata a transpiratiei foarte scazuta. Ca urmare este necesar ca plantele sa fie aprovizionate in mod constant cu calciu pentru o crestere continua.

CALFOMYTHCalciul asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari. Calciul ajuta in protejarea plantei impotriva stresului hidric. Pentru cultura, nu este important doar sa aiba frunzele si fructele aprovizionate cu calciu metabolizat la momentul optim ci si faptul ca acestea sa  aiba consistenta corespunzatoare. Acest lucru este o garantie a faptului ca fructele vor rezista mai mult la uscare, ceea ce inseamna o durata mai mare de pastrare.

Mai mult, calciul este implicat in producerea pigmentilor, deci, daca va doriti fructe intens colorate si fara boli fiziologice nu trebuie sa va lipseasca acest element din programele de fertilizare. Printre bolile fiziologice care sunt provocate de carenta de calciu enumeram: patarea neagra a fructelor la mar (bitter pit), putregaiul apical al fructelor de solanaceae (tomate, ardei, etc) si putregaiul apical la pepeni, arsura marginala a frunzelor de salata si a legumelor frunzoase, putregaiul fiziologic (inima neagra) la telina. De asemenea, o aprovizionare corespunzatoare cu calciu protejeaza fructele (ardei, tomate, etc) impotriva arsurii solare, in perioadele cu radiatie solara foarte ridicata.

Green Has Italia a dezvoltat cateva solutii pentru a putea oferi plantelor calciu solubil, in functie de stadiul fenologic al culturii in momentul aplicarii.

FOLIACON 22 ofera culturii o cantitate suficienta de calciu, magneziu si azot pentru a stimula cresterea vegetativa prin crearea conditiilor unui bun echilibru nutritiv. Calciul poate fi absorbit de catre radacini destul de usor, mai ales daca este combinat cu azotul (azotat de calciu), si apoi este translocat in directia apexului vegetativ unde este folosit in procesul de diviziune celulara si la formarea noilor celule.

20150709_112354Daca trebuie sa intariti tesuturile plantei cum ar fi frunzele, fructele si florile, sau sa combateti carentele de calciu deja aparute este recomandat sa aplicati produsul CALBORON, pe cale foliara. Acest produs o concentratie ridicata de calciu complexat cu acizi carbolxilici in sinergie cu bor care usureaza absorbtia si solubilitatea la nivel celular. Borul favorizeaza translocarea Calciului in fructe. CALBORON reprezinta una dintre cele mai bune si mai rapide solutii in situatiile in care a aparut carenta de calciu pe frunze sau pe fructe.

Pentru culturile la care intensitatea culorii reprezinta un factor esential pentru calitate, este ideal sa folositi produsul CALFOMYTH. In acest produs asocierea dintre calciu si fosfor are un efect pozitiv in procesul de formare al pigmentilor de culoare.

Trebuie sa retineti ca in cazul temperaturilor ridicate se recomanda aplicarea foliara a calciului deoarece absorbtia acestuia pe cale radiculara este mult incetinita. Astfel, pot apare deficiente de calciu daca plantele sunt aprovizionate doar prin sistemele de irigare.